Meer over Rum

Er is veel te zeggen en te weten over Rum.
Hieronder een aantal leuke en nuttige artikelen.  
 1. Rum Reviews
 2. Rum Geschiedenis
 3. Wat is Rum
 4. Rum Regio's
 5. Rum Soorten
 6. Rum Stijlen
 7. Rum Mates
 8. Rum Facts
 9. Rum Quotes
 10. Rum Distillatie
 11. Rum Links
 12. Rum Celebs
 13. Rum Distilleerderijen, Rum Blenders
 14. Op visite bij

Rum Reviews Klik op deze link 

Rum Geschiedenis

De geschiedenis van Rum is de geschiedenis van suiker. Suiker is een zoete kristallijn koolhydraat dat van nature voorkomt in een verscheidenheid van planten. Eén daarvan is het suikerriet (Saccharum officinarum), een lange, dikke grassoort dat zijn oorsprong vindt in de eilanden van de huidige Indonesië.

Chinese handelaren brachten de teelt naar Azië en naar India.
Arabieren op hun beurt brachten het naar het Midden-Oosten en Noord-Afrika waar het onder de aandacht van de Europeanen kwam tijdens de kruistochten in de 11e eeuw.

Toen de Spanjaarden en Portugezen handelsondernemingen begonnen in landen aan de Atlantische Oceaan, plantten zij suikerriet op de Canarische Eilanden en de Azoren.

In 1493 bracht Christopher Columbus suikerriet stekken naar de Canarische Eilanden, en op zijn tweede reis naar Amerika nam hij ze mee naar Hispaniola, het eiland in het Caribisch gebied dat nu wordt gedeeld door Haïti en de Dominicaanse Republiek.

Portugese ontdekkingsreizigers deden al snel hetzelfde in Brazilië.

Het Caribisch gebied bleek een ideaal klimaat voor het verbouwen van suikerriet te hebben, en de productie van suiker verspreidde zich snel rond de eilanden. De onverzadigbare vraag in Europa voor suiker leidde al snel tot de oprichting van honderden suikerriet plantages en molens in de verschillende Engelse, Spaanse, Franse, Portugese en Nederlandse koloniën.
Deze molens verpletteren het geoogste suikerriet en haalden het sap eruit.
Ze kookten en verkregen zo brokken gekristalliseerde suiker.
Het resterende ongebruikte sap werd Melazas genoemd, afkomstig van "miel"het Spaanse woord voor honing.
in het Engels werd dit dan melasse genoemd.

Melasse is een kleverige stroop, die nog een aanzienlijke hoeveelheid suiker bevat.
Suikerriet molenaars ontdekten al snel dat als de melasse werd gemengd met water en in de zon zou laten gisten dat het een erg lekker drankje werd.

In de jaren 1650 werd voormalig afvalproduct gedistilleerd tot een lekker alcoholisch drankje.
In het Engels koloniën heette het Kill Devil of Rumbullion (herkomst onzeker maar waarschijnlijk een verbastering van rebellion), die door de jaren heen werd ingekort tot onze hedendaagse naam "Rum".
De Fransen noemden het Rhum, terwijl de Spanjaarden het Ron noemen.

Lokaal werd Rum gebruikt als wondermiddel voor de vele pijntjes die de inwoners hadden in de tropische gebieden.
Suikerriet plantage eigenaren verkochten ook, tegen gereduceerde prijzen, Rum aan marine schepen die waren gestationeerd in het Caribisch gebied, om de plunderende piraten te ontmoedigen.

De Britse marine gaven hun matrozen en soldaten een dagelijks rantsoen van een half-pint Rum tot 1730.
Dit rantsoen werd vervolgens gewijzigd door het te mengen met een gelijke hoeveelheid water om een drank genaamd "Grog" te produceren. Het rantsoen grog bleef in de Britse marine tot 1970!

Deze marine Rum verbinding introduceerde de Rum met de buitenwereld en in de late 17e eeuw werd hierin een bloeiende exporthandel ontwikkeld.
De Britse eilanden verscheepten de Rum naar Groot-Brittannië en de Britse koloniën in Noord-Amerika, waar het zeer populair werd.

Deze export van Rum naar Noord-Amerika, in ruil voor New England hout en gedroogde kabeljauw (nog steeds een culinair gerecht in het Caribisch gebied) ging al snel over naar de export van melasse aan distilleerderijen in New England.
Dit werd gedaan om wetten uit het Britse parlementte omzeilen, die de Britse distilleerders beschermden door het verbieden van de handel in gedistilleerde dranken rechtstreeks tussen kolonies te voorkomen. Deze wet was, dit was natuurlijk niet echt leuk en smokkel vierde al snel hoogtij.

Om op de vrachtkosten van melasse te besparen werd er een bijzondere nare manier gevonden, de zogenaamde slaven driehoek.
De eerste etappe was de overbrenging van de melasse naar New England om Rum te maken. De tweede etappe was de verzending van Rum naar de havens van West-Afrika en deze te ruilen voor slaven. De laatste etappe was de passage van de slavenschepen naar de suikerrietplantages van het Caribisch gebied en Zuid-Amerika waar veel van de slaven aan het werk gezet werden in de suikerriet velden.

De Amerikaanse Revolutie en de opkomst van de whisky productie in Noord-Amerika heeft geleid tot de langzame daling van Rum dominantie als de Amerikaanse nationale drank.
De Rum productie nam in de 19e eeuw langzaam af in de Verenigde Staten. Door het drooglegging in 1920 verdwenen zelfs de laatste distilleerderijen in New England Rum distilleerderijen.
De beroemde rumrunners in dat tijdperk smokkelden voornamelijk whisky.

Door de uitvinding van suiker extractie uit de suikerbiet in Europa verminderde de vraag naar Caribische suiker, hierdoor verminderde ook de hoeveelheid melasse die werd geproduceerd en werd er dus ook minder Rum gedistilleerd. Veel kleine suikerriet plantages werden gesloten.Rumproductie verdween, voor het grootste deel, naar landen waar suikerriet werd geteeld.

Heden ten dagen danken wij de Rum verspreiding voor een groot deel aan toerisme en een paar slimme bedrijven zoals Bacardi en Diageo.

Rum is op dit moment de snelst groeiende sterke drank in Europa.
Dankzij internet, vakanties en diverse promoties is Rum ook erg geliefd onder de diverse whisky, cognac en armagnac drinkers. Rum is niet meer alleen voor in de cola of cocktail maar door de vele soorten en rijpingen is Rum ook puur erg lekker.

 

Rum Regio's

Het Caribisch gebied is het epicentrum van de Rum productie. Vrijwel elk eiland produceert haar eigen specifieke Rum.

Ook in andere delen van de wereld wordt Rum geproduceerd.
Een paar voorbeelden:

Barbados produceert licht, zoetige Rum uit zowel Pott en Column stills. De Rum distillatie begon hier bij de Mount Gay Distillery, opgericht in 1703 en is waarschijnlijk de oudste Rum distilleerderij in de wereld.

Cuba produceert Rum met een lichte body, fris in Column Still.

De Dominicaanse Republiek is bekend om zijn volle Rum geproduceerd in Column Still.

Guyana is terecht beroemd om haar rijke, zware Demerara rum, vernoemd naar een plaatselijke rivier, die worden geproduceerd uit zowel Pott en Column stills. Buurlanden Suriname en Frans Guyana produceren soortgelijke full-bodied Rum.

Haïti volgt de Franse traditie van zwaardere Rumsoorten die dubbel gedistilleerd in Pott stills en gerijpt in eiken vaten voor drie of meer jaar die een volle, zachte smaak Rum te produceren.

Jamaica staat bekend om haar rijke, aromatische rum, waarvan de meeste worden geproduceerd in Pott stills. Jamaicaanse rum wordt veelvuldig gebruikt voor het blenden.

Martinique is een Frans eiland met het grootste aantal distilleerderijen in de Eastern Caribbean. Zowel Pott stills en Column stills worden gebruikt. Net als op andere Franse eilanden zoals Guadeloupe, wordt zowel rhum agricole (gemaakt uit suikerriet sap) en rhum Industriel (gemaakt van melasse) geproduceerd. Deze rum wordt vaak gerijpt in gebruikte vaten Franse cognac voor een minimum van drie jaar. Rhum Vieux (leeftijd Rum) wordt vaak vergeleken met hoogwaardige Franse brandewijn.

Puerto Rico is vooral bekend voor lichte, zeer droge Rum in Column Still. Alle witte Puerto Ricaanse Rumsoorten moeten wettelijk minimaal 1 jaar rijpen, terwijl donkere Rum minmaal drie jaar moet rijpen.

Trinidad produceert voornamelijk lichte Rumsoorten in Column Still en heeft een uitgebreide exporthandel. Deze Rum wordt ook veel gebruikt voor diverse blends.

De Maagdeneilanden, die zijn verdeeld tussen de Amerikaanse Maagdeneilanden en de Britse Maagdeneilanden, produceren beide lichte rum, in Column Still. Deze rum, en die van de nabijgelegen Grenada, dienen ook als basis voor Bay Rum, een klassieke aftershave.

Guatemala en Nicaragua produceren voornamelijk Rum in Column stills, die zich goed lenen om voor langere tijd te rijpen.

Venezuela maakt een aantal gerespecteerde gouden en donkere Rums.

De Verenigde Staten hebben een groeiend aantal Rum distilleerderijen in het zuiden, en produceren een range van lichte en middelzware-bodied Rums die in het algemeen in de handel worden gebracht met Caribbean-achtige namen.

Canada heeft een 300-jaar oude traditie in de handel van Rum

Europa is vooral een blender van geïmporteerde Rum. Zowel het Verenigd Koninkrijk en Frankrijk importeren Rumsoorten uit hun voormalige koloniën in het Caribisch gebied voor de rijping en het bottelen. Jamaicaanse Rum wordt in Duitsland ingevoerd en gemengd met een neutrale alcohol in een 01:19 verhouding en heet Rum Verschnitt . Een soortgelijk product in Oostenrijk (zonder rum) wordt Inlander Rum genoemd.
Deze mag trouwens al tijden geen Rum meer heten omdat die niet voldoet aan wettelijke eisen en helemaal geen Rum is maar gewoon alcohol met kleur, geur en smaakstoffen.
Nederland is sinds 2012 een uitzondering hierop, er wordt namelijk nu 1 soort/merk Rum in Nederland geproduceerd.

Australië produceert een aanzienlijke hoeveelheid witte en gouden Rums in een dubbel-destillatie-methode en gebruik te maken van zowel Column en Pott stills. Rum is de tweede meest populaire alcoholhoudende drank in het land na een biertje. Lichte Rumsoorten worden ook geproduceerd op een aantal van de eilanden in de Stille Zuidzee, zoals Tahiti.

Azië maakt veel witte en gouden Rums in Column Still voor een groot gedeelde geproduceerd in de Filipijnen en Thailand. In Indonesië maken ze een ander suikerriet product genoemd Arak, Arrack of Arrak.

Ook Zuid -Afrika begint zich te mengen in de Rum wereld, helaas veel van matige kwaliteit maar er is verandering waarneembaar.

Verrassend is ook Nepal met een stevige Rum die erg geschikt is voor Engelse chocolade.

Uiteraard mag Brazilië niet ontbreken in deze lijst, het distillatie proces is anders en daar gebruiken ze dan ook een andere naam, namelijk Cachaca. Maar ook hier wordt op wat kleinere schaal (vergeleken met Cachaca) Rum geproduceerd.

 

WAT IS RUM?

Hoewel de bakermat van Rum in het verre oosten ligt, kwam deze drank pas echt tot bloei in het Caraibisch gebied. Al voor onze jaartelling schijnen er in het oude India distillaten uit suikerriet te zijn gemaakt. Aanvankelijk werd Rum vervaardigd door zwoegende slaven en gedronken door Boekaniers en Planters. Weldra werd het een opkikker voor de Engelse Marine, terwijl menig Europeaan de winterse kilte trachtte te verdrijven met Rumpunch. Thans wordt Rum toegepast in allerlei recepten, gemengd in menig cocktail of puur gedronken door de ware liefhebber.

Rum wordt tegenwoordig in vele delen van de wereld "gemaakt". Enkele voorbeelden zijn: Martinique, Jamaica, Cuba,  Australie, Jamaica, Brazilie, Dominicaanse Republiek en Suriname.

SUIKERRIET ALS BASIS

Voorwaarde is, dat er suikerriet groeit (een aantal soorten wordt tegenwoordig ook zonder suikerriet gemaakt) want dat is de basis van Rum. Rum is een distillaat van de melasse van suikerriet. Suikerriet is een grassoort, die tot 6 meter hoog kan worden en tijdens de bloei een machtige bloemenkrans draagt. De plant is aangewezen op een tropisch of subtropisch klimaat om tot volle wasdom te komen, maar is dan ook volop aanwezig. Uit het onderste gedeelte van de stengel wordt rietsuiker gewonnen, dit doet men door de stengels klein te hakken en te walsen, het dikke kleverige sap dat deze methode oplevert, stroomt in reservoirs en wordt later bijna tot het kookpunt verhit. Dan volgt afkoeling, waarna de afgezette verontreinigingen worden verwijderd. Opnieuw volgt dan een verhitting en een afkoeling en wat dan overblijft, is een donkere, weelderige stroop die op dat moment al redelijk zuiver is. Deze stroop wordt in een centrifuge gedaan die al draaiend de suikerkristallen afscheidt, dit komt later als rietsuiker in de handel. De resterende donkere en stroperige vloeistof noemt men Melasse, waaruit de Rum wordt gedistilleerd.

KLEUR EN GEUR

De Rum is op dat moment kleurloos, een gevolg van het feit dat alle kleurstoffen tijdens het distilleren in de apparatuur achterblijven. Er bestaat echter zowel kleurloze (witte) als gekleurde (bruine) Rum. De kleur ontstaat doordat de Rum bijvoorbeeld rijpt op Eikenhouten vaten en/of er wordt caramel (gebrande suiker) toegevoegd. De rijping van Rum duurt  een periode van ongeveer 3 jaar.

COCKTAILS

Vanwege de transparante kleur zijn witte Rumsoorten uitermate geschikt voor cocktails, mixen en longdrinks. De mogelijkheden zijn onbeperkt, van de overbekende Cola-Rum tot prachtige creaties als Green Demon. Ook de gebruiksmomenten lopen sterk uiteen: van aperitief tot "slaapmutsje" in de late avond, ook met Bruine Rumsoorten zijn heerlijke cocktails, mixen en longdrinks te maken zoals de Bee`s Kiss, maar tevens kunnen deze door hun meer complexe karakter en vollere smaak en aroma, puur of on-the-rocks gedronken worden. De zwaardere soorten bruine Rum zouden dan ook naast hun gebruik als mixer tevens als aperitief en zelfs als digestief aangeprezen kunnen worden.

EEN PAAR VUISTREGELS

Zoals bij Cognac telt ook bij Rum de jaren een rol. Een aantal distilleerderijen zet dan ook de jaargang op het etiket.
Een paar vuistregels zijn:
* Vers gedistilleerde Rum - Wit, zeer aromavol met een beetje muffige geur. In de meeste landen wordt deze jonge Brand niet als Rum erkent, het heet dan bijvoorbeeld ook,  Sugar Cane Brandy of Aquardiente De Cana.
* Witte Rum - Meestal 3 jaar gerijpt ( Light dry, Extra Light, Blanco, Rhum Agricole) deze Rum is uitstekend om te mixen maar minder geschikt om puur te drinken.
* Gold Rum - Minimaal 5 jaar oud (Carta Oro, Aged, Light Medium)
* Bruine Rum - Minstens 7 jaar oud, Extra Aged, Dark, Premium, Black, Rhum de Vesous.
* Spiced Rum - Rum met toevoegingen van kruiden en/of specerijen zoals Vanille, Cacao etc.

Voor alles telt natuurlijk dat je goed de etiketten moet lezen en logisch moet nadenken, bijvoorbeeld een Bruine Rum van 10,00 Euro is natuurlijk nooit 7 jaar oud maar meestal geblende Rum met de kleurstof Caramel (gebrande suiker).

 

Welke soorten Rum zijn er?

De naam variaties die gebruikt worden om rum te beschrijven is afhankelijk van de locatie waar de rum geproduceerd wordt.
Ondanks al deze variaties worden de volgende termen worden vaak gebruikt om verschillende soorten rum te omschrijven:

Light Rum,
ook wel aangeduid als Blanco, blanc, blanke, silver, clear en witte rum.
Light Rum is In het algemeen een lichte rum met weinig smaak afgezien van een algemene zoetheid, deze Rum dient meestal als basis voor cocktails en in de mix.
Light Rums zijn soms na veroudering gefilterd om elke kleur te verwijderen zodat het dus een "witte" Rum wordt. Dit wordt speciaal voor de cocktail industrie gedaan.

De Braziliaanse Cachaça is over het algemeen dit soort type, maar sommige soorten zijn meer verwant aan de "Gold Rum" en zelfs ook aan de Aged Rums.


Gold Rum,
Ook wel Oro, Pale, Amber of Ambre Rum genoemd, zijn medium-bodied Rums die over het algemeen verouderd zijn.
Deze Rum krijgt haar donkere kleur van rijping in houten vaten (meestal eiken vaten).
Zij hebben meer smaak, en zijn sterker dan de Light Rum, en kan worden beschouwd als een tussen Rum van de Light/Blanco Rum en de Dark variëteiten.
Ook de Gold Rum wordt soms ontkleurt voor de cocktail industrie.

Dark Rum,
Ook wel bekend onder de namen bruine Rum, zwarte Rum, of red Rum.
Het verschil met de Gold Rum is het langer rijpen van de Dark in vaten.
Dark Rum heeft een veel groter smaak palet dan de Light of Gold Rum, met hints van kruiden met een sterke melasse of caramel boventoon.
Caramel wordt gebruikt Rum van kleur te voorzien (Dit telt niet voor alle soorten/merken Dark Rum).
Naast het gebruik in cocktails, mixen en puur, is Dark Rum de meest gebruikte Rum in de keuken.
Ook Dak Rum wordt soms ontkleurt voor de cocktail industrie.

Spiced Rum,
Ook wel Spicy of gekruide Rum genoemd.
De Spiced Rum verkrijgt haar smaak door toevoeging van kruiden.
De meeste Spiced Rums zijn donker van kleur en op basis van Gold Rums.
Veel goedkopere merken Spiced Rumzijn gemaakt van goedkope Light Rum met donkere Caramel als kunstmatige kleur.
Op dit moment voegen een groot aantal producenten suiker toe in hun Rum product, wat dus in wezen ook een soort Spiced Rum is.

Flavoured Rum,
In Brazilië Batida genoemd.
Sommige distilleerderijen zijn begonnen met rum aangevuld met aroma's van fruit, zoals banaan, mango, sinaasappel, citrus of cocos.
De Flavoured Rums zijn over het algemeen minder dan gebruikelijke 37,5% - 40% alcohol.
Flavoured Rum wordt vaak gebruikt voor in de zogenaamde "tropische drankjes" maar worden ook vaak puur gedronken of "On The Rocks.

Overproof Rum,
Ook bekend onder de naam 151 Rum. (die 75,5% bevat)
Overproof Rum, heeft een veel hoger alcohol volume dan de overige Rums.
De meeste van deze Rums hebben meer dan 60% alcohol. Over het algemeen hebben de Overproof Rum een alcohol percentage van 75 tot 80%.
Overproof Rum wordt eigenlijk alleen gebruikt in cocktails of in de mix en is de perfecte Rum om een zombie cocktail te creëren.

Premium Rum,
Net als bij andere gedistilleerde dranken die genipt zoals een goede Cognac of Whisky, bestaat er ook een markt voor premium en super premium Rum.
Deze zijn over het algemeen zorgvuldig geproduceerd en van een oudere leeftijd.
Zij hebben meer karakter en smaak dan hun "Cocktail" tegenhangers, en worden over het algemeen puur of "On The Rocks" gedronken.

Rum Liquor,
Ook bekend als Rum Likeur, Breezer en Rum "Shots"
Rum likeur is een Rum van een laag alcohol percentage van gemiddeld 17% alcohol.
Rum likeur wordt net als de Flavoured Rum aangevuld met diverse aroma's of natuurlijke produkten, zoals koffie, vanille, etc.

Climate Neutral, Bio and ECO Rum,
De namen spreken voor zich en doen voor smaak zeker niet onder voor andere Rums.

Vintage Rum,
Ook wel jaargangs Rum genoemd.
Deze Rum komt uit een specifiek jaar, dit jaar staat dan vermeld op het label van de fles. 

Alcoholvrije Rum,
Uiteraard is "echte"Rum zonder alcohol niet mogelijk, maar er is wel een alcoholvrije versie op de markt.

Qua ingrediënten is deze alcoholvrije Rum gelijk aan de alcoholhoudende Rum (maar dan zonder alcohol) maar qua smaak is deze goed te drinken in bijvoorbeeld de cola.

 

Welke Stijlen Rum Zijn Er?

Engelse stijl rum,

De oudst bekende stijl, die meestal in Pot Stills gedistilleerd worden en voor het grootste deel meerdere jaren op het vat rijpen.

Deze Rum komt uit de (voormalige) Britse overzeese gebieden, Barbados (ook wel Bajan Rum genoemd) Jamaica en Trinidad zijn de bekende voorbeelden.

Deze Rum wordt gewaardeerd om haar kwaliteit en rijke aroma's.
Dit is het resultaat van de middellang en/of lange gisting.

Vaak zijn het blends van verschillende rijpings leefttijden waarvan in de regel op het etiket de jongste leeftijd is vermeld.

Spaanse stijl rum,

Deze Rum kwam wat later op "de markt" en zijn wat "lichter" van smaak dan de Engelse Stijl Rum.

Over het algemeen worden deze Rums in Column Stills gedistilleerd met een korte tot middellange gisting.

Bekende Spaanse stijl Rum landen zijn bijvoorbeeld Cuba, Dominicaanse Republiek, Guatemala en Panama.

Over het algemeen is de leeftijd die vermeld word op het etiket de gemiddelde leeftijd van de blend(s) of bij de zogenaamde Solera Rum de oudste leeftijd van de blend.

Franse Stijl of Rhum agricole,

Deze Rum wordt uitsluitend gemaakt van suikerriet sap, deze rum heeft over het algemeen een fruitige neus en een relatief droog gevoel in de mond, met meer plantaardige smaken.

Deze elegante maar ongebruikelijke rum is afkomstig uit de Franse koloniën zoals bijvoorbeeld Martinique, Guadeloupe, Réunion en Haïti.

Deze Rum wordt steeds populairder onder de liefhebbers maar heeft in Nederland nog een lange weg te gaan.

Over het algemeen wordt deze Rum geproduceerd in Column Stills en volgenss de Franse AOC richtlijnen.

 

Rumworld is trotse partner van;

Rhum Reimonenq
Delicana Cachaca
Redrum
Tres Hombres Rum
Kerstens Spirits
Damoiseau
Vana Tallinn
Don Papa
Elements Eight
Richland Rum
Ron Izapa
Rom Rincon
Rum San Pablo
Pirate's Grog

Rumworld is trotse linkpartner van;

The Rummelier
Isla de Rum
The Floating RumshackRum
Diaries Blog

Ultimate Rum Guide
Caribe Magazine
The Lone Caner
Rum.startpagina.nl
Dranken.startpagina.nl
Andy Hendriks
Marque-Alcool

Uw link hier?
Neem gerust contact met ons op.

 

Leuke wetenswaardigheden over Rum

Geschiedenisboeken vertellen ons dat Rum voor het eerst werd geserveerd aan boord van Britse schepen na de verovering van Jamaica in 1655. Uiteraard was er al productie vóór die tijd, maar er zijn twijfels over hoe lang al.

De oudste Rum distilleerderij (nog steeds in bedrijf) is de Mount Gay Distillery in Barbados,
waar rum wordt geproduceerd sinds 1703.

Rum is ouder dan whisky!
(Strathisla Distillery, de makers van Chivas Regal, opgericht in 1786,
beweert de oudste whisky distilleerderij te zijn).

Er is Rum die gemaakt wordt van 100% puur suikerriet sap. De meeste Franse Antillen landen (Martinique, Guadeloupe, enz.) behoren tot deze stroming. In deze landen wordt suikerriet
niet verbouwd om er suiker van te produceren, maar om Rum te produceren.

Rum is volgens de Europese wetgeving een distillaat uit suikerriet dat onder de 96 procent  alcohol moet worden gedistilleerd en de organoleptische kenmerken moet hebben van Rum.

Rum wordt over de gehele wereld gedistilleerd, maar over het algemeen waar suikerriet groeit.

Rum word gedistilleerd uit melasse, suikerrietsap of suikerrietstroop.

Tegenwoordig maken ze ook zogenaamde Rum van andere grondstoffen maar die halen het qua smaak niet bij de originele Rum.

Ieder land en/of regio  heeft zijn eigen kararteristieke manier van fermenteren en distilleren, waardoor er een zeer uitgebreid scala ontstaat van type`s Rum.

Rum kan worden gedistilleerd in een zogenaamde POTT STILL of een COLUMN STILL.

In de Pott Stills worden over het algemeen de meer aromatischere rum (high ester) gedistilleerd en in de Column Stills de light Rum.

Er zijn een aantal suikerriet distillaten die anders genoemd worden. Zo is er bijvoorbeeld Cachaca wat alleen uit Brazilie komt of Aquardiente en Arrak of Arak wat uit Indonesie komt.

Over het algemeen zijn de Rumsoorten die in flessen verkocht worden in Europa "BLENDS". Alhoewel de Single Cask steeds meer populariteit geniet.

In 1740 gaf de Britse Admiraal Vernon, de order dat Rum niet meer puur gedronken mocht worden op de schepen van de Britse marine, maar met water moest worden verdund. En zo is de GROG ontstaan.

Ethan Allen stopte eerst in de Catamount Tavern om rum te drinken
voordat hij fort Ticonderoga veroverde.

Rum is algemeen erkend als oudte distillaat ter wereld.

Admiraal Nelson`s stoffelijk overschot werd zolang bewaard in een ton van zijn favoriete rum tijdens de beroemde slag van Trafalgar tot zijn begrafenis.

Ongeveer 300 jaar geleden, schreef de Britse Marine voor dat elke zeeman 2 ounces rum per dag moest drinken omwege zijn gezondheid. Tot 1970 werd er nog steeds toegestaan dat er rum op de oorlogsvloot werd gedronken.

Vice Admiral William Penn, waarvan de zoon later Pennsylvania stichtte. Was de eerste kapitein die Rum
als een dagelijkse beloning invoerde.

In de 17e eeuw kreeg een zeeman half a pint (284 ml) Demerara rum per dag. Toen de dagelijkse beloning wegviel in 1970!! was de portie al geslonken tot 1/8 pint.

Als afsluiter
Er is voor iedereen een Rum die zij/hij lekker vindt, maar waarschijnlijk weet iedereen dat nog niet.


Erik Voskamp
Rum adviseur

 

Rum Quotes

"If you keep on drinking rum, the world will soon be quit of a very dirty scoundrel."
Robert Louis Stevenson

"Time Flies When You're Having RUM"
Erik Voskamp

“Don't talk to me about Naval tradition! It's nothing but rum, sodomy, and the lash”
Winston Churchill

“The first time I played the Masters, I was so nervous I drank a bottle of rum before I teed off. I shot the happiest 83 of my life.”
Chi Chi Rodriguez

"There is a Rum for everyone, but they don't know it......yet"
Erik Voskamp

“The only way that I could figure they could improve upon Coca-Cola, one of life's most delightful elixirs, which studies prove will heal the sick and occasionally raise the dead, is to put rum or bourbon in it.”
Lewis Grizzard

“If it be the design of Providence to extirpate these savages in order to make room for the cultivation of the earth, it seems not improbable that rum may be the appointed means.”
Benjamin Franklin

“It was understood that nothing of a tender nature could possibly be confided to old Barley, by reason of his being totally unequal to the consideration of any subject more psychological than gout, rum, and purser's stores.”
Charles Dickens

“I pity them greatly, but I must be mum, for how could we do without sugar and rum?”
William Cowper

“There's naught, no doubt, so much the spirit calms as rum and true religion”
Lord Byron

“It's a Rum Go!”
Ralph Vaughan Williams

"Among the expected glories of the Constitution, next to the abolition of Slavery was that of Rum."
George Clymer

"Rum, n. Generically, fiery liquors that produce madness in total abstainers."
Ambrose Bierce

"Why is the Rum gone."
Jack Sparrow

"I want 16 pints of Rum and then I go BOM BOM"
Sam and the Womp

"Fifteen men on the dead man's chest--
...Yo-ho-ho, and a bottle of rum!
Drink and the devil had done for the rest--
...Yo-ho-ho, and a bottle of rum!"
Louis Stevenson

"Drinking Rum and Coca-Cola"
Andrew Sisters

"Best ideas come while sipping Rum"
Pavol Kazimir 

"Ik kook vaak met Rum, soms doe ik ze zelfs in de gerechten"
W.C. Fields 

"Rum is water gevuld met zon"
Vrijblijvend naar Galileo Galilei 

"Echte winterkost, 3 dikke boeken en een chocomel met Rum"
Loesje 

"Ageing well is an art, for men and Rum alike"
Allen from Mount Gay

"Out of Rum? Why we are out of Rum!"
Jack Sparow


 


Rum Distillatie

Special thanks to Luis Ayala.:

Verkorte eenvoudige uitleg:

Een basis Pott bestaat nog steeds uit drie delen: de ketel, waar het vloeibare mengsel wordt gekookt, de condensor, die de dampen die uit de ketel komen afkoelt , en de zwanenhals, die op de condensor van de ketel wordt aangesloten.

De vloeistof verkregen uit dit soort distillatie, is ook wel bekend als "single distillaat,". Vaak wordt deze vloeistof voor een tweede keer bewerkt, waardoor een "dubbel distillaat"ontstaat, die schoner en sterker is dan de single distillaat.

Verschillende distilleerderijen gaan nog een stap verder door distillaat een derde, of zelfs een vierde keer te distilleren, om een nog schoner, sterker distillaat te verkrijgen.

Omdat de hoeveelheid vloeistof die in een keer worden gedistilleerd met een pot nog steeds beperkt is tot de grootte van de ketel, moeten ze hun werk per batch uit voeren per partij, wat een zeer arbeidsintensief proces is, de ketel moet namelijk worden schoongemaakt tussen de batches.
  
Het Column distillatie-systeem werd gecreëerd in een poging om het distillatieproces meer consistent te maken.
Het verminderde ook de hoeveelheid werk die nodig is per batch, waardoor een hogere volume alcohol te produceren is.

Een distillatie kolom is opgebouwd als een verticaal doolhof, bestaande uit een aantal horizontale trays geplaatst op verschillende niveaus in de hele kolom.

Hier wordt het gefermenteerde vloeibare mengsel ingebracht in de kolom op het hoogste niveau terwijl de stoom wordt geïntroduceerd op het laagste niveau.

Als de vloeistof zijn weg naar beneden vindt in de kolom, wordt het verwarmd door de omringende stoom, en de alcohol in deze mix wordt verdampt.

De "wash" die overblijft bevat geen alcohol en wordt verwijderd door middel van een ventiel.
De verzadigde stoom wordt verzameld vanaf de top van de kolom en wordt vervolgens afgekoeld, om te condenseren.
Afhankelijk van het type alcohol dat gewenst is, zullen er steeds verschillende kolommen gebruikt worden.

 

Rum Celebs

Wycleff Jean
Barbancourt natuurlijk
Rihanna drinkt graag Cockspur
Bacardi Coke voor de "only gay in the village" Daffyd Thomas Rum
voor Oliver Reed
Beach Bar Rum voor Sammy Hagar Rum Cola voor James Morrison
Vanessa Paradis is bijna verslaafd aan de Strawberry Daiquiri Ron de Jeremy voor Ron Jeremy uiteraard
Doe Prince Harry maar een lekker Rum cocktailtje Norman Collins? Sailor Jerry natuurlijk
Nixon Rum 'n Coke en Navy Grog NE-YO
Malibu Red
Starr Rum voor John Legend Jennifer Aniston blij maken? 
Cocktailtje met Kokos Rum en witte Rum, succes gegarandeerd
Rum Cocktails voor Gwen Stefani Een klassieke Daiquiri voor
John F Kennedy
Barbancourt voor
Graham Greene
Barbados Rum voor George Washington
Ernest Hemingway
Doe maar een Daiquiri of een Mojito
Atlantico Rum voor Enrique Iglesias
Bacardi is "the real thing" voor Daz Dillinger BACO!! voor Coen & Sander
Brad Pitt?
Eem Chambord Daiquiri
BACO voor onze Barney!
Secret Rum mix voor Bart Chabot Jamaica Rum voor Benjamin Franklin
Samantha Fox houdt wel van
een Spiced Rum
Vivienne Vavoom is gek op Montero Rum
 
Havana Club voor Prem Will Smith geniet van een Pina Colada
Franklin D Roosevelt

Bermuda Rum Swizzle
 

Rum Distilleerderijen, Rum Blenders Klik op deze link

 

Op visite bij

UNDER CONSTRUCTION