Ron abuelo
Panama
Ron Abuelo rum is ‘single estate’ (van gewas t/m botteling uitsluitend in eigen beheer én op eigen terrein) en behoort tot de geliefde Spaanse stijl, waarbij deze mag rijpen volgens de solera-methode, zoals wij die kennen vanuit onze sherry traditie.
ron abuelo: rum uit pesé panama
Als één van de weinige producenten kappen we het suikerriet van onze plantage nog altijd met de hand. Dit gebeurt tijdens de oogst in februari en maart, de ‘Zafra’, met steun van de locale bevolking. Onze suikerrietvelden branden we niet plat, wat bij de meeste rum producenten wel gebeurt. Al het restmateriaal wordt gebruikt voor het stookproces. Dit is duurzaam, scheelt fossiele brandstof en CO2 uitstoot.
een beetje historie
In 1908 begint Don José Varela, een Spaanse immigrant, de eerste suikerrietplantage van Panama in de vruchtbare vallei te Pesé en legt hier de basis voor de meest bekroonde rum van het land. Inmiddels is het familiebedrijf drie generaties verder, maar nog altijd proef je dezelfde passie en traditie voor het ambacht in elke druppel Abuelo rum.
Wist je dat pas in 1960 voor het eerst Ron Abuelo geproduceerd werd? En in 2001 de eerste flessen werden geëxporteerd?
In 1950 voor het eerst Seco Herrerano geproduceerd werd en uitgroeide tot één van de meest geliefde dranken van Panama. Daarvoor werden er allerlei dranken geproduceerd, maar vanaf 1950 dus pas aan een "eigen" product en identiteit gewerkt werd.
terroir
passaatwinden zorgen voor de perfecte balans tussen verfrissende regen en tropische zon om de rijke vruchtbare berggrond te voeden waar ons suikerriet groeit.
We fermenteren onze rum met onze speciale giststam om hem zijn karakter te geven. Tijdens dit proces wordt onze rum gelaagd met secundaire aroma's.
We hebben twee sets traditionele column stills die we gebruiken om onze twee foundation-rums te maken. Deze vormen samen de basis van onze rum familie.
Veroudering vult onze rum aan en vergroot de rijkdom ervan. Wij maken gebruik van twee soorten verouderings systemen, ‘Vintage Pallet’ en ‘Solera’
Ongeveer 8% van onze rum wordt elk jaar "gestolen" door ons glorieuze Panamese klimaat. Het verdampt door de eik heen en verliest een hoeveelheid die bekend staat als het Angels Share.
ons suikerriet
Suikerriet is de grondstof die essentieel is voor de productie van onze voortreffelijke rum. Gevoed door bronwater uit onze eigen bronnen, duurt het tussen de 11 en 12 maanden om te groeien.
Onze grond is perfect voor het verbouwen van onze weelderige gewassen, en we oogsten ruim 1.600 hectare per jaar.
Eén keer per jaar worden we bij onze zafra (oogst) vergezeld door ruim 150 werknemers uit Pesé.
Het suikerriet wordt gesorteerd en naar onze vijf fabrieken gevoerd, waar we jaarlijks tussen de 85.000 en 95.000 ton verwerken voor gebruik in onze heerlijke rum.
Tegenwoordig gebruiken we nog steeds enkele traditionele methoden die zijn doorgegeven door onze voorouders, zoals onze karren die door vee worden getrokken.
onze rums
Ron Abuelo XV Tawny Rum
Ron Abuelo XV Oloroso Rum
Ron Abuelo XV Napoleon Rum
Ron Abuelo Two Oaks Rum
Ron Abuelo 12yo Rum
Ron Abuelo 7yo Rum
Ron Abuelo Anejo Rum
Ron Abuelo Centuria Rum
Overige Rum van Ron Abuelo
- Ron Abuelo Three Angels Rum
Bottler:
Varela Hermanos
Visiting:
Tour & Tasting
Established:
1908
Website:
ronabuelopanama
Facebook:
Ron Abuelo
Instagram:
Ron Abuelo Oficial