Willem Kloosstraat 3, Nijverdal 06 141 765 53 info@rumworld.nl

Winkelmand

Guatemala

Guatemala, officieel de Republiek Guatemala (Spaans: República de Guatemala), is een land in Centraal-Amerika, grenzend aan Mexico, Belize, Honduras en El Salvador. Guatemala heeft een uitermate gevarieerd landschap. In het midden en noordwesten van het land bevindt zich een hoogvlakte met berg- en vulkaantoppen tot boven 4000 meter hoogte. In departement Petén bevinden zich de beroemde Maya ruïnes van Tikal. De zuidelijke kuststreek en het westen van Guatemala zijn relatief vlak en worden intensief gebruikt voor het verbouwen van suikerriet, fruitteelt en veeteelt. De hoofdstad is Guatemala-Stad, dat gelegen is in het departement Guatemala.

Het klimaat van Guatemala kent een nat seizoen (mei–oktober) en een droog seizoen (november–april). Alhoewel Guatemala in de tropische klimaatzone ligt en overwegend warm en zonnig weer kent, kunnen de plaatselijke weersomstandigheden hiervan flink afwijken, met name door de grote hoogteverschillen.

In Quetzaltenango (2200 meter hoogte) is nachtvorst niet ongebruikelijk in de maanden oktober tot december, terwijl enkele tientallen kilometers naar het zuiden de temperatuur zelden onder 15 graden Celsius komt.

1948 marked the beginning of the modern era of rum production in Guatemala. At that time scores of distilleries in the various Guatemala districts were producing rum for the local market. Poor transportation, language and regional differences made national distribution of any single rum all but impossible. Over the years, many of these distilleries failed, others combined their production, aging and bottling companies into what is now Industrias Licoreras de Guatemala. Today there is only one distillery making rum, as defined by the Guatemalan laws that regulate alcohol production, and several others making cane spirits called aguardiente.

To be labeled rum in Guatemala the spirit must be distilled from fermented virgin sugar cane honey, a dark sweet syrup made from freshly squeezed sugar cane juice. The virgin sugar cane honey, as it is called in Guatemala, is made by filtering fresh sugar cane juice and then boiling off the water until the syrup contains about 72% sugar. Only sugar cane grown in Guatemala is used to make this virgin sugar cane honey since it would be impossible to transport cane cut in another country to a Guatemalan sugar mill. Most of the sugar cane used at Licoreras de Guatemala is cut by hand since hand cutting allows a much more controlled harvest. Most of the cane is burned before cutting to make it easier to cut the cane but some sugar is caramelized in the stack and the sugar content is reduced from an optimum of about 23% sugar to about 17% by the time it reaches the sugar mill. The dark color is attributed to two factors, slight carmelization of the sugar and oxidation of the fresh juice. Care is taken to caramelize as little of the sugar as possible. Spirits made from molasses in Guatemala are called aguardiente. Like a few other countries, rum must be aged in oak barrels at least one year. Guatemala has also requires that the fresh spirit be put into the barrel at no more than 60% abv.

Bron: Wikipedia + Ministry of Rum

Resultaat 1–15 van de 16 resultaten wordt getoond

De waardering van www.rumworld.nl bij Webwinkel Keurmerk Klantbeoordelingen is 8.9/10 gebaseerd op 40 reviews.
Chat openen
Hulp nodig?