San Pablo Rum

San Pablo

A.D. Jonckheer Rum

Elly van Meeteren is voormalig directeur van Handelmaatschappij A.D. Jonckheer. Het familiebedrijf verkoopt San Pablo sinds de vroege jaren 1960 op Curaçao, sinds haar vader, August Damian Jonckheer, het merk overgenomen had van de Cubaanse eigenaar, (daarvoor verkochten ze de San Pablo al sinds 1945) slechts enkele dagen voordat de Havana distilleerderij werd onteigend door het Castro-regime.

Op een dag, dat de eigenaar, Justo González besefte dat hij zijn fabriek zou gaan verliezen. Plaatste hij een grote order en verscheepte zo veel rum als hij kon naar Curaçao.

Daarna nam hij een vakantie naar Miami en keerde nooit meer terug naar Cuba.

Uiteindelijk ging González in zaken met Jonckheer en begonnen ze met het maken van de rum in Curaçao, waar het de kwaliteit leek te verbeteren, dankzij de zuiverheid van gedestilleerd water van Curaçao.

"We werkten op zondag, met het vullen van de flessen met de hand. We verkochten drie flessen hier en drie flessen daar," herinnerde van Meeteren, die zelf niet dronk, maar een expert is van de Caribische rum industrie.

Ze zegt dat San Pablo een marktaandeel van 70% heeft op Curaçao, waar ze 50.000 dozen verkopen per jaar. De meest verkochte fles is de 170 ml fles, welke handig is voor in je achterzak.

Het bedrijf heeft 25 medewerkers, maar binnen een jaar, zullen we 100 mensen aan het werken hebben voor San Pablo, zegt haar broer, Willem Jonckheer, die in het verleden toezicht hield op San Pablo's reclame en marketing inspanningen.

Volgens Jonckheer, kennen niet meer dan zeven mensen de formule van San Pablo rum. Toen er werd gevraagd naar de ingrediënten, zei hij alleen dat het is gemaakt met alcohol gedistilleerd uit Zuid-Amerikaanse suikerriet.

"We kregen te horen van een Bacardi agent die, omdat zij niet met ons kunnen concurreren op de lokale markt, een fles van San Pablo naar Puerto Rico stuurde om deze  te analyseren," Het antwoord dat ze kreeg is dat het één van de zuiverste rum is die ze ooit hebben gezien.

Hij voegde eraan toe: "Het is niet zoals Cruzan Rum, het is niet zoals Don Q. We zijn één van de weinige Caribische rum die je kunt drinken met of zonder ijs. Ik weet geen enkele Puerto Ricaanse rum (vergelijkbare prijs) , waar je dat mee kunt doen.".

Alleen Havana Club, gebotteld in een joint venture tussen het Franse Pernod Ricard en de Cubaanse regering.  komt in de buurt van San Pablo qua smaak, zegt hij.

Jarenlang werden San Pablo's verkopen voornamelijk beperkt tot de lokale bevolking en toeristen. Maar nu veroveren ze de wereld, te beginnen in Miami en Nederland
 

Opgericht: 1945
Lokatie: Willemstad, Curacao
Website: San Pablo NL
Bezoek: Onbekend
Facebook: RumSanPabloNL
Twitter: Onbekend


Sorteer op:
 
San Pablo Gold
San Pablo Gold
InStock
San Pablo White
San Pablo White
InStock